OGRÓDEK WARZYWNY NA BALKONIE

Mieszkasz w bloku i marzysz o uprawie własnych warzyw? Niewielki ogród warzywny możesz z powodzeniem założyć w skrzyniach na balkonie lub tarasie. Nawet na małej przestrzeni wyhodujesz pyszne ekologiczne warzywa i zioła. Warzywnik w skrzynkach jest łatwy w pielęgnacji, a własnoręcznie wyhodowane pomidory, czy sałata cieszą podwójnie.
Ogródek warzywny w skrzynkach sprawdzi się do uprawy takich roślin, które nie wymagają dużej ilości miejsca i nie mają głęboko sięgających korzeni. Są to na przykład różnego rodzaju sałaty, warzywa kapustne, zioła, czy pomidory. Odpowiednio pielęgnując taki mały ogródek, szybciej uzyskasz plon, niż podczas tradycyjnej uprawy warzyw na działce. Ze względu na sadzenie roślin w większym zagęszczeniu, zapewne będzie on również bardziej obfity. Sprawdź, jak urządzić ogródek warzywny w skrzyniach na balkonie lub tarasie.

Warzywnik na balkonie

Jakie warzywa można uprawiać na balkonie lub tarasie?

Wybór gatunków roślin warzywnych i ziół, które nadają się do tego typu uprawy, jest ogromny. To, jakie warzywa sprawdzą się u Ciebie najlepiej, zależy między innymi od wielkości pojemników, jakie masz do dyspozycji i od warunków, jakie panują na Twoim balkonie lub tarasie. Warzywa bardzo dobrze udają się na balkonach słonecznych, ale niewielki warzywniak uda się również na tych półcienistych.
Dobierając gatunki roślin do poszczególnych skrzynek, kierujmy się przede wszystkim ich wymaganiami. Posadźmy razem gatunki o podobnych wymaganiach, a z pewnością będą lepiej rosły.

Najlepsze warzywa do uprawy balkonowej to:

  • pomidory,
  • papryka,
  • różne odmiany sałaty,
  • czosnek,
  • szpinak,
  • rukola,
  • roszponka,
  • pietruszka naciowa,
  • rzodkiewka,
  • cukinia,
  • marchew,
  • buraki.

Sprawdzi się także większość gatunków ziół jak na przykład:

  • mięta,
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • szałwia,
  • cząber,
  • lubczyk,
  • melisa.

Aranżując skrzynki, warto posadzić wyższe gatunki w ich centralnej części, a te niższe wokół lub jeśli skrzynka stoi na przykład pod ścianą – wyższe rośliny z tyłu, a niższe z przodu.

Ogródek warzywny w skrzyniach – jak go uprawiać?

Domowy ogródek w skrzynkach jest łatwy w uprawie. Kluczowe jest zapewnienie roślinom odpowiedniej światła i wody. Postawmy więc skrzynki w miejscu słonecznym i dbajmy o regularne podlewanie warzyw i ziół.

Uprawiając warzywa na balkonie, zwróć szczególną uwagę na:

  1. Odpowiedni dobór skrzynek.
    Drewnianą skrzynkę do uprawy warzyw możesz kupić w sklepie ogrodniczym lub budowlanym albo wykonać ją samodzielnie z desek. Jej dno wyłóż folią, aby ziemia się nie wysypywała. Pamiętaj, że trzeba w niej wykonać otwory odprowadzające wodę, żeby zapewnić roślinom optymalny poziom wilgoci i zapobiec gniciu korzeni.
    Rozmiar skrzynki dopasuj do ilości miejsca, jakim dysponujesz oraz do rodzaju warzyw, jakie chcesz uprawiać. Przykładowo dola pomidorów odpowiednia będzie większa skrzynka, a do uprawy ziół wystarczy niewielka.
  2. Dobrym podłożu.
    Warzywa do dobrego plonowania wymagają żyznego próchnicznego podłoża. Sprawdzi się klasyczne dobre podłoże do roślin dostępne w kwiaciarniach i centrach ogrodniczych. Możesz też kupić specjalną mieszankę do uprawy warzyw i ziół.
    Unikaj sadzenia roślin w bardzo lekkim torfowym podłożu, ponieważ bardzo szybko przesycha i nie zapewni warzywom odpowiednich warunków do wzrostu.
    Pamiętaj również o wysypaniu na dno skrzynki drenażu w postaci keramzytu lub pumeksu ogrodniczego, aby zapewnić swobodny odpływ nadmiaru wody z podłoża.
  3. Podlewaniu i nawożeniu.
    Mały balkonowy ogródek warzywny trzeba podlewać codziennie. W czasie upalnego lata, może się okazać konieczne nawet dwukrotne podlewanie roślin – rano i wieczorem. Zwłaszcza jeśli rosnąca balkonie lub tarasie o wystawie południowej, gdzie słońce silnie operuje przez większość dnia.
    Nigdy nie dopuszczaj do całkowitego przeschnięcia podłoża. Powinno ono być stale lekko wilgotne. Z kolei w chłodniejsze dni nie przesadzaj z podlewaniem. Zbyt mokra ziemia może być przyczyną gnicia korzeni roślin i zaatakowania warzyw przez choroby grzybowe takie jak na przykład szara pleśń.
    Warzywa to rośliny niezwykle „żarłoczne”, które mają duże zapotrzebowanie na składniki mineralne. Dlatego należy je regularnie nawozić. Możemy raz w tygodniu podlać je syntetycznym nawozem do warzyw, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z nawozów naturalnych. Aby warzywa i zioła były zdrowe i wydały jak największy plon, warto codziennie lub co drugi dzień podlewać je wodą z biohumusem, lub naparami ziołowymi na przykład z pokrzywy.

Pamiętajmy, by do siewu wybrać nasiona dobrych firm, najlepiej zaprawiane, dzięki czemu nasze rośliny nie będą chorować. W przypadku wielu gatunków jak pomidory, czy sałata możemy również w punktach ogrodniczych i na targowiskach kupić gotowe sadzonki warzyw.
Pierwszych plonów w naszym balkonowym ogródku warzywnym w skrzyniach doczekamy się już po kilku tygodniach. Zbiór takich warzyw jak sałata, rukola, roszponka, szpinak czy łoboda w zależności od warunków pogodowych, jest możliwy już po 3-5 tygodniach od siewu.
Ogródek warzywny na balkonie jest nie tylko bardzo funkcjonalny, ale również niezwykle dekoracyjny. Warzywa i zioła doskonale komponują się z kwitnącymi gatunkami roślin ozdobnych, tworząc sielski, rustykalny obrazek babcinego ogrodu tuż za naszym oknem.